Izložba "Tijelo na mreži"

28.09. – 21.10.2017.

Izložba "Tijelo na mreži"
28.09. – 21.10.2017.
Umjetnici/e: Vedran Gligo i Marta Stražičić
Kustoski koncept: Irena Borić, Martina Kontošić, Renata Šparada

Otvorenje: četvrtak, 28. rujna 2017., 19h

Izložba Tijelo na mreži bavi se percepcijom organskih tijela u kontekstu tehnologije koja ih reproducira i kako se takva percepcija mijenja dodavanjem različitih slojeva digitalne obrade. Veća iluzija proizvedena tehnologijom omogućava potpuno uranjanje i prožimanje s tehnologijom, ne ostavljajući mjesta za potreban odmak. Stoga izložba inzistira na grešci, promatrajući je kao osnovu za refleksiju i kao mjesto procjepa koje razotkriva tehnološku pozadinu slike. Rad Vedrana Glige i Marte Stražičić ukazuje na središnje mjesto tehnologije koja obilježava krajnju formu tijela na mreži, ali i način njegove reprezentacije.
Za razliku od iluzornog digitalnog tijela koje naoko teži savršenstvu, glitch se postavlja kao njegova suprotnost u namjernom naglašavanju greške i nesavršenosti. Predstavljena računalna grafika uzoraka fantastičnog bestijarija i botaničkih isječaka pretvorena je u isprepletenu interakciju između organskog i mašinskog. Ljudsko je tijelo na jednak način podređeno obradi i tretirano kao digitalni objekt.


Izložba je organizirana u sklopu projekta "net.cube" koji je pokrenut 2015., nastoji osigurati kontinuirane uvjete za umjetničke internetske projekte i poticanje internetskog umjetničkog stvaralaštva u Hrvatskoj. Naziv net.cube se referira na pionirska umjetnička online ostvarenja net.arta 90-ih godina kao i na modernističku bijelu kocku galerije. Projekt koji vode Irena Borić, Martina Kontošić i Renata Šparada ostvaruje se kao internetska galerija netdotcube.org i diskurzivni program koji čine predavanja i izložbe (Napokon se isplatilo!, Iza kulisa - vizualni kodovi mreže) u fizičkom prostoru. Do sada su u online galeriji netdotcube.org izlagali Darko Fritz, Vedran Gligo i Dina Karadžić, Hrvoje Hiršl i Luis Rodil-Fernández, Ana Kuzmanić, Francesca Nobilucci i Shona Macnaughton, Darko Masnec i Igor Štromajer.

Izložba je organizirana u suradnji s Gradskom galerijom Striegl iz Siska i financirana sredstvima Ministarstva kulture RH.